Selecteer een pagina

Vrijheidsbeperkende maatregelen (Bopz)

 

In Ysis kunnen de vrijheidsbeperkende maatregelen in het kader van de Bopz worden vastgelegd. Om een nieuwe VBM te registreren: klik op . Het is niet mogelijk om voor uitgeschreven patiënten vrijheidsbeperkende maatregelen in het kader van de wet BOPZ te registreren.

De VBM-lijst (en de zwaarte die wordt toegekend) is gebaseerd op de ‘Alternatievenbundel vrijheidsbeperking’ van Vilans. Volgens deze lijst van Vilans is categorie 0 geen VBM, en hoeft niet als zodanig geregistreerd te worden. Echter sommige organisaties willen hier wel een overzicht van hebben, daarom is er voor gekozen om categorie 0 ook toe te voegen aan het uitvalscherm met VBM’s.

 

Door te klikken op de regel van de betreffende VBM zijn de ingevulde details zichtbaar.

Door op te klikken verschijnt een menu.

  • Via is de ingevoerde VBM is tot 24 uur nog aan te passen. Na 24 uur verdwijnt de mogelijkheid om de ingevoerde VBM aan te passen. Het icoontje wordt dan vervangen door (afbeelding evalueren), waarmee de VBM geëvalueerd kan worden.
  • Via kan de VBM gestopt worden. Indien het een ‘Dwangbehandeling’ of een ‘Middelen en maatregelen’ betreft, verschijnt wederom een pop up dat er melding gemaakt moet worden bij de inspectie. Na het werkelijk stoppen van deze VBM, verschuift de VBM onder ‘VBM Historie’ met de stopdatum.
  • Door te klikken op is de historie van de VBM in te zien.
  • Het icoontje verschijnt als er een formulier voor het melden van de VBM is ingevuld.

Melden Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)

Indien er overeenstemming is met de patiënt en/of diens vertegenwoordiger over de in te zetten vrijheidsbeperkende maatregel (VBM akkoord), hoeft dit volgens de wet Bopz niet vastgelegd te worden. Echter, de IGZ vraagt wel om deze overzichten, vandaar dat deze mogelijkheid wel bestaat in Ysis.

Indien er geen overeenstemming is met de patiënt of diens vertegenwoordiger over de in te zetten vrijheidsbeperkende maatregel, of er sprake is van verzet, dan is er sprake van ‘Dwang’ (art 38, wet Bopz).

Als er sprake is van een noodsituatie en de VBM nog niet is omschreven in het behandelplan, is er sprake van ‘Middelen en maatregelen’ (art 39, wet Bopz).

Een vrijheidsbeperkende maatregel met de juridische vorm ‘Dwang’ of ‘ Middelen & Maatregelen’ moet bij het starten en stoppen gemeld worden bij de inspectie van de gezondheidszorg. Er verschijnt in deze situaties een pop up met de mededeling dat er gemeld moet worden bij de inspectie.

Dit formulier kan desgewenst door de organisatie worden aangepast en verstuurd naar de IGZ. Automatisch digitaal melden is vooralsnog niet mogelijk.

Bij sluiten van een meldingsplichtige VBM komt het daarvoor geldende formulier beschikbaar.

 

VBM evalueren

Met het icoontje kan de betreffende VBM geëvalueerd worden. Als hierop geklikt wordt verschijnt er in het formulier een veld waarin de evaluatiedatum ingevuld kan worden. Als de VBM is geëvalueerd, verschijnt de evaluatie datum in het overzicht in de tweede kolom ‘Geëvalueerd’.