Selecteer een pagina

Handleiding onderzoekstool Anna onderzoek

Inleiding

Het ANNA onderzoek is een wetenschappelijk onderzoek naar passend antibioticagebruik voor urineweginfecties in verpleeghuizen. Het ANNA onderzoek is opgezet door de afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het betreft een Randomised Controlled Trial waarin in de interventiegroep een – in het elektronisch patiëntendossier YSIS ingebouwde – beslishulp wordt aangeboden. In de controlegroep wordt gebruikelijke zorg geleverd.

Artsen zullen van 1 maart 2019 tot 1 maart 2020 vragenlijsten invullen over patiënten die verdacht worden van een urineweginfectie. Artsen doen dit met behulp van de – in het elektronisch patiëntendossier YSIS ingebouwde – onderzoekstool.

Hieronder volgt een instructie voor het gebruik van de onderzoekstool. Om snel een indruk te krijgen kunt u ook het volgende filmpje bekijken: https://youtu.be/WbwiS0_StFQ. Leest u ook de instructiekaart (bijlage 1), waarin de instructie is samengevat.

Start onderzoekstool

De onderzoekstool start automatisch wanneer u een urineweginfectie (of een synoniem hiervan) noteert in het ‘conclusieveld’ of in het ‘overweging-veld’ van de gestructureerde verslaglegging in het elektronisch patiëntendossier YSIS. De onderzoekstool start alleen als de patiënt / vertegenwoordiger toestemming heeft gegeven voor deelname. U kunt, indien gewenst, onder de tab wetenschap terugvinden of een patiënt deelneemt aan het ANNA onderzoek.

De onderzoekstool start met de volgende melding: ‘De patiënt komt in aanmerking voor…’. Er wordt u gevraagd of u het formulier wilt invullen. U kunt kiezen uit de opties: annuleren, later en nu:

  • Als er geen sprake is van een mogelijke urineweginfectie, klikt u op ‘annuleren’. Het formulier wordt niet gestart.
  • Als er wel sprake is van een mogelijke urineweginfectie, maar u nu geen tijd heeft, klikt u op ‘later’. Het inclusieformulier wordt op de timeline geplaatst.
  • Als u klikt op ‘nu’, wordt het inclusieformulier direct geopend.

Formulieren

Gedurende de hele onderzoeksperiode worden de volgende formulieren aangeboden als een patiënt wordt verdacht van een urineweginfectie: inclusie ANNA, registratieformulier ANNA, ANNA evaluatie (dag 7) formulier en ANNA evaluatie (dag 21) formulier. In de interventiegroep wordt er tevens een ANNA evaluatie (dag 3) formulier aangeboden.

U kunt de afspraken om het inclusieformulier af te handelen, vinden op de timeline en in de behandelafspraken van de eigen behandelaar. Zodra u het betreffende formulier heeft geopend en wijzigingen heeft aangebracht, vindt u het terug in de wetenschap tab bovenin. Hier zijn dus afgemaakte én onafgemaakte formulieren terug te vinden.

Let op: het registratieformulier en de evaluatieformulieren worden pas op de timeline geplaatst, nadat u het inclusieformulier definitief heeft opgeslagen. Als patiënt, na het invullen van het inclusieformulier, in aanmerking blijkt te komen voor het ANNA onderzoek, kunt u het registratieformulier handmatig openen. Helaas opent het registratieformulier niet automatisch.

Tussentijds opslaan/definitief opslaan

U kunt de formulieren tussentijds opslaan door te klikken op ‘opslaan’. Formulieren die u tussentijds heeft opgeslagen, worden in de wetenschapstab geplaatst. U kunt het invullen van de formulieren via de tab ‘wetenschap’ weer hervatten.

Als u formulieren definitief wilt opslaan, vinkt u dan onderstaande checkbox aan alvorens u op opslaan klikt. De gegevens van de patiënt worden dan gecodeerd verzonden naar het onderzoeksteam.

Reminder

Wanneer formulieren nog openstaan (nog niet definitief opgeslagen) na de dag waarop deze gepland staan, krijgt het timeline-item de status “te laat” en ontvangt de eigen behandelaar een reminder in de berichten-box.

Verplichte vragen

U kunt een formulier pas definitief opslaan, als u alle verplichte vragen heeft beantwoord. Deze vragen zijn gemarkeerd met een *.

Overlijden / verhuizen

Wanneer een patiënt is verhuisd of overleden, vragen wij u de formulieren tot en met na het verhuizen / overlijden in te vullen en definitief te maken. Om te voorkomen dat gegevens verloren raken, vragen wij u dit te doen alvorens de patiënt wordt uitgeschreven.

Voorbeeld: wanneer een patiënt op dag 9 overlijdt, zorg je dat de volgende vragenlijsten voor afsluiten van het dossier zijn afgerond: registratieformulier, (evaluatieformulier (dag3)), evaluatieformulier (dag 7) én evaluatieformulier (dag 21).

Mocht het dossier al gesloten zijn en u dus de vragenlijsten niet meer in kunnen vullen, neemt u dan alstublieft contact op.

Dienstdoende arts

Wij vragen u, als dienstdoende arts, slechts om een deel in te vullen van de formulieren. Dit om de belasting tijdens de dienst zo laag mogelijk te houden.

Zou u tenminste het volgende willen invullen?

  • Inclusieformulier (2 vragen) en definitief opslaan
  • Registratieformulier (vraag 1-4 over symptomen UWI) en tussentijds opslaan

De rest kunt u overdragen aan de eigen behandeling op de voor u gebruikelijke wijze. De evaluatieformulieren worden automatisch geplaatst bij de eigen behandelaar.

Bijlage 1: instructiekaart (samenvatting handleiding)