Selecteer een pagina

Algemene informatie UPCARE onderzoek

 

Achtergrond

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt tot empirische behandeling met antibiotica om ‘het zekere voor het onzekere nemen’. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) kan mogelijk bijdragen aan het verminderen van onnodig antibioticagebruik in de verpleeghuissetting. Deze sneltest bepaalt binnen enkele minuten de concentratie CRP in een vingerprik bloed; de resulterende waarde is een indicator van de aanwezigheid en ernst van inflammatie. De CRP-waarde, als aanvulling op het klinisch beeld, kan de arts mogelijk helpen bij het besluit om al dan niet antibiotica voor te schrijven. De CRP-sneltest wordt al succesvol ingezet in de huisartspraktijk. Echter wordt de test nog beperkt gebruikt in verpleeghuizen, mede doordat de (kosten)effectiviteit van de CRP-sneltest ten aanzien van antibioticavoorschriften nog niet geëvalueerd is in deze setting.

Doel

In het UPCARE onderzoek wordt onderzocht of de inzet van CRP POCT bij patiënten met een verdenking op een LLWI leidt tot een (kosten)effectieve afname in antibioticavoorschriften.

Methode

Een cluster randomized controlled trial (cRCT) wordt uitgevoerd in 12 verpleeghuisorganisaties, waarbij gerandomiseerd wordt op organisatieniveau. In de interventiegroep wordt CRP POCT geïmplementeerd; artsen in deze groep gebruiken de sneltest bij patiënten met een mogelijke lage luchtweginfectie en beschouwen de uitkomsten ervan in aanvulling op het klinisch beeld. In de controlegroep wordt standaardzorg zonder CRP POCT uitgevoerd. Naast de (kosten)effectiviteit van inzet van CRP POCT, worden ook associaties van CRP-waarden met het klinisch beeld en met antibioticagebruik onderzocht.